Nyhedsbreve:

 

Oktober 2007        November 2007   December 2007  

Januar 2008       Maj 2008           September 2008

December 2008

2. Nyhedsbrev. November 2007.

Hej igen alle sammen.

Så er jeg her igen med en lille opdatering. Nu vil den indeholde en beskrivelse af vores lidt mere almindelige hverdag – så almindelig som den nu kan være i et så anderledes land…

Hvis nogen har undret sig over, at der mangler nogle på mail-listen, så er det fordi jeg sender til 2 hold (men samtidig), da jeg kun kan sende til et vist antal personer ad gangen.

Da vores medbragte danske pc ikke kan gå på nettet, kan vi stadig kun være på nettet, når Jens’ arbejds-pc er hjemme, dvs. vi har nettet åbent om aftenen og i weekenden. Jeg kan stadig skrive på den danske pc, det forklarer æ, ø og å’erne i denne meddelelse!!

Sidste service-meddelelse er, at der nu er 10 timers forskel mellem DK og os. Da I gik til vintertid, gik vi samtidig til sommertid, dvs. nu er vi 10 timer foran jer.

Hvis denne lange smøre virker lidt overvældende…, så kan du se billeder i stedet på www.jmfrandsen.dk.  

Vi nyder stadig vores nye liv her, men nu er alting ikke så nyt mere, så blandt børnene kommer der lidt tårer indimellem, når de savner deres familie og venner hjemme… Især Jacobs eftermiddage og aftener er anderledes ved ikke lige at have venner lige om hjørnet til at spille fodbold med og være sammen med. Være i den alder han er, er det ikke altid lige fedt at have sine små søskende omkring sig hele tiden. Og så endda have disse forældre, som er så pinlige og umulige nogle gange….

Jacob går stadig på college 45 min væk i bus. Skolerne starter kl. 9, så han tager afsted til skole lidt i otte. Skolen slutter 15.15, så han er først hjemme kl. 16.30. Han har dog ikke så mange lektier for, og når det meste i skolen. Han nyder at gå i skolen og har venner fra bl.a. Vietnam, Spanien, Thailand, Sudan, Kina og Rusland, som han nogle gange spiller fodbold med efter skole og ellers SMS’er med. De træner i øjeblikket på en hip hop serie, som vi skal se til ”Graduation”. Han har besøgt Telopia, skolen han skal starte på efter sommerferien (hele januar). Den ligger i nærheden og han vil kunne cykle dertil og forhåbentlig have kammerater i nærheden. Han skal ikke have skoleuniform på, hvor han er nu, og på næste skole er koden hvide t-shirts (uden skrift eller mærker på) og blå shorts/bukser.

Hjemme nyder han at træne baseball i parken bag vores hus med enten nogle af os, tage en cykeltur på Tims lækre racer-cykel, som han må låne, mens vi er her, eller tage en tur i poolen hos Alison og Tim. Jacob er kommet på et godt fodboldhold, hvor de træner udendørs en gang om ugen. Den rigtige turnering starter til efteråret (marts), hvor de så kommer rigtig i gang.

Til gengæld er han startet med at spille baseball hos ”Rebels”, og var med til sin første kamp i lørdags. Alt er meget nyt, men han klarede sig godt og fik endda grebet en ud, så hele holdet var ude! Så han var glad og vil gerne træne ”pitching” (kast) og ”batting”(slå med battet) hele tiden. Desværre har han lidt problemer med lænden, som han får behandlet hos en fysioterapeut, og som ind imellem gør, at han ikke kan træne.

Casper stortrives i skolen og nyder sine venner fra bl.a. Papua New Guinea, Spanien, Filippinerne, Sverige og Korea - og skolearbejdet. Hans engelske er nu så godt, at han forstår det meste, elsker at læse sine engelske biblioteksbøger og siger også mere og mere.

Casper og Marias skole starter kl. 9, så vi kører hjemmefra kl. 8.40, har 10 – 15 min. kørsel. I skolen stiller hver klasse op på en linie (malet i skolegården) når klokken ringer. Derfra henter den enkelte lærer klassen og de går så i en række ind i klassen. De har en længere pause kl. 11, hvor de spiser lidt ”little lunch” og ellers er ude og lege, men kun hvis de har husket deres skole-hat. På grund af den skarpe sol, må de kun være ude, hvis de har hat på! Frokost er kl. 12.30, 2 dage om ugen er kantinen åben, hvor de kan købe mad. De skal heller ikke have skoleuniform på mens de går i ”english as secondary language” afdelingen, men vi er opfordret til at bruge skolens farver, som er turkis trøje og sorte bukser/nederdele. Hvis de bliver på skolen, når de er klar til at blive flyttet over i en almindelig skole, skal de have skoleuniform på hver dag…. Casper siger, at det nægter han… (vi må tage det til den tid!)

Casper har mest engelsk, men også lidt matematik, ”art”, gymnastik udenfor på plænen (de klæder ikke om) og fælles samlinger med sang. Til sidste samling, blev Casper kaldt op for at modtage en ”award” for at have arbejdet meget og godt med sit engelske! Han har en del lektier for, og sidder næsten hver dag og arbejder.

Casper spiller fodbold på et hold med en dansk far, Bjarne, som træner og med dansk-talende Christoffer på holdet. De spiller udendørs (fodbold er normalt indendørs om sommeren, da det er for varmt at spille udendørs), kamp en gang om ugen. Han er kommet med på et udvalgt hold af 9-årige, hvorfor han også træner en gang om ugen. Han nyder at se TV (forstår nu det meste…), spille Playstation og hoppe i poolen.

Maria glæder sig til at komme i skole hver dag; pakker og husker selv sin ”Little lunch”, madkasse, vandflaske, skolehat, biblioteksbøger, aflevere sedler ect. Hun har mange venner, fra bl.a. Indien, Kina, Estland, Frankrig og Afrika. Hun forstår det meste og taler også mere. Hun putter bare danske ord ind imellem, når hun mangler et engelsk. Alle børnene er nye med det engelske, så de forstår hinanden…

Hun har været på tur til ”Botanic garden”, hvor de lærte om at passe på naturen, om dyrenes behov for ”PAWN” (Plants, Air, Water, Shelter) og om at bruge sanserne i naturen. På den tur var jeg med som ”hjælpe-lærer” og fotograf, det var en stor oplevelse for mig at være sammen med alle børnene en hel dag!

Mange arrangementer på skolerne er afhængige af forældrehjælp og donationer. Vi har været til flere ”Fete”s, hvor vi har skullet have kage med til ”The cake-stahl” eller mad med til den ”International food-stahl”(selvfølgelig frikadeller), og derudover kunnet bruge penge på div. fornøjelser eller boder. Alt sammen for at samle penge ind til skolen. Hyttetur og ture koster også altid penge, og vi blev bedt om en donation da børnene startede i skole.

Sportsklubber er dyre, det koster penge at gå til læge eller tandlæge; nu kan vi rigtig se, hvad vi får for skattepengene hjemme!

Jens opgaver i firmaet er anderledes, end han havde regnet med, men spændende. Der er meget nyt for ham at sætte sig ind i, men han trives med det. Afdelingen han arbejder i, beskæftiger sig hovedsagelig med forandringsledelse i forbindelse med, bl.a. organisationsændringer og implementering af IT systemer. Han kører rundt til kunder, så vi blev nødt til at købe en bil mere. Jens kører nu rundt i en mindre Toyota Corolla.

Via en kollega, er Jens kommet med på et ”touch-footty”-hold, hvor han spiller kamp en gang om ugen. ”Touch-footty” er australsk fodbold, men hvor en berøring er nok, der bliver ikke tacklet. Jeg har også spillet med, men den trænings tid ramlede sammen med Jacobs baseball-træning og Caspers fodbold (heldigvis har vi 2 biler…), så jeg nøjes med mine løbeture…

Jeg har stadig nok at se til med at passe hus, børn og mand…. – nu er vi dog ved at være helt på plads i huset, de sidste ting er efterhånden syet og malet. – Jeg vil tage billeder, som du kan se på hjemmesiden. Jeg nyder at kunne klare alle praktiske ting i løbet af dagen, og helt at kunne hellige mig børnene efter skole. Nu skal jeg forhåbentlig også snart bruge en masse tid på at planlægge vores ture.

Vi har været på en 3 dages tur til kysten og Sydney i en forlænget weekend d. 4 – 6/11. Vi kørte herfra de 2 timer ud til kysten til Batemans Bay. En ferieby, hvor vi besøgte ”Birdland Animal Park”; her så vi en masse papegøjer, kænguruer, wombats, koalas og slanger. Vi besøgte en strand nord for byen, hvor vi nød de store bølger og lækre vand. Det var dog stadig meget koldt!

Vi kørte nordpå langs kysten til Ulladulla, hvor vi overnattede i en Bungalov på en campingplads. Næste dag kørte vi videre nordpå mod Sydney. Vi besøgte Kiama på vejen, hvor vi så deres ”blowhole” (hul i klippen, hvor vandet blev presset op igennem). Det var stormvejr, så vi blev godt blæst igennem og så nogle store bølger og skumsprøjt omkring klipperne. Flere steder så vi surfere, som vi lige måtte se komme op på bølgerne.

I Sydney kørte vi over ”Harbour Bridge for at komme til Manly nord for byen, hvor vi havde booket et værelse på et guesthouse. Vi tog færgen en halv time ind til Sydney centrum, og så operahuset, den gamle bydel ”The Rocks” og ”Harbour Bridge”, hvor vi gik en tur på.

Næste dag blev vi i Manly, hvor vi besøgte ”Manly Ocean World”. Her så vi forskellige dyr og fisk fra revet, hajer, skildpadder og rokker. I den store bassin-tunnel så vi dykkere nede ved dyrene. Der var også en fremvisning af slanger og edderkopper, hvor Casper rakte fingeren op for at svare på spørgsmål midt blandt 30 tilskuere. Ja, han er ved at være fortrolig med det engelske!

Efter en gåtur og frokost på gågaden i Manly var det tid til at tage tilbage til Canberra. Denne ”puplic holiday” skyldes, at der var ”Melbourne Cup” (hesteløb), og alting lukkede kl. 15 fordi alle skulle se løbet på div. barer. Mange af kvinderne havde hatte, høje hæle og flotte kjoler på.

Søndag d. 18/11 tog vi tur til stranden lige nord for Batemans Bay, ”Durras South” sammen med Jørgen og hans australske kone Andrea og deres 2 børn. Det tager 2 timer at køre dertil. Vi kører gennem Bungendore (med antikviteter) og Braidwood, hvor vi er halvvejs og holdt pause med kaffe og bager-brød; det er de eneste 2 byer på den tur! Vi kører på ”Highlands plateau”, og kører den sidste ½ time stejlt nedad på klipper/bjerge mod stranden. På stranden nød vi bølgerne og børnene fik indviet deres nye ”body-boards” til at ride på bølgerne. Oliver havde sit cricket udstyr med, og det var der rigelig plads til at bruge, da vi var de eneste på den del af stranden! – Sådan er det hernede; der er så mange strande, at de aldrig bliver overfyldte. Vi spiste ”Fish and chips” i Batemans bay før vi kørte hjem. Regnen kom på vej hjem, og vi så de mest fantastiske lyn over himlen på vej over plateau’et, det var rene tegneserie-lyn!          

Vi er tilfældigvis ramlet ind i en gruppe herlige og hyggelige dansk/australiere, som vi har været sammen med i forskellige sammenhænge. Maria har leget med Matilde (med en dansk mor og australsk far), så pigerne taler dansk sammen. Maria prøver dog sit engelske af ind imellem og så svarer Matilde tilbage på engelsk. Jens har trænet med på et oldboys hold med Bjarne; dette medførte, at han kom med på en weekend-turnering på et italiensk hold. – Nogle hyggelige fyre, men Jens har aldrig før hørt nogle bande så meget! Jeg har mødtes med nogle af de danske piger, med og uden børn. Været på shopping og cafe, en enkelt gang i biografen.

Vi har lige været til julefrokost med ”dansker-gruppen”, hvor vi mæskede os i sild, hjemmelavet leverpostej, hjemmelavet RUGBRØD og REMOULADE! Der blev spillet fodbold og hygget hele eftermiddagen i ”Weston park” (selvfølgelig udendørs) og perfekt vejr, kun ca. 25 gr.

Vi har ellers haft en periode med 32 – 35 gr. hver dag, en enkelt dag 37 gr.; det var varmt – og her er kun forår endnu… Nu er temperaturerne lidt lavere, kun 25 – 28 gr. og det er regnet en del om natten. Græsset er nu grønt, og det er første gang i de sidste 7 år. Australierne er glade!

Vi kan ikke forstå, at det er ved at være jul…; der er pyntet op i forretningerne og reklamerne vælter ind, men vejret passer slet ikke! – Vi skal til en del jule-arrangementer med Jens’ arbejde, men har holdt weekenden d. 8 – 9/12 fri, da vi håber på en tur til stranden lørdag til søndag. Her skal Jacob måske på et surfer-kursus, som vi har givet ham i fødselsdagsgave (ellers bliver det bare senere, sommerferien er i januar).  

Du kan se de nyeste billeder på www.jmfrandsen.dk, god fornøjelse!  

Vores adresse er (udover denne sædvanlige e-mail-adresse): Fam. Frandsen, 7 Finniss Crescent, Narrabundah, ACT 2604, Australia   Tlf. hjemme: (+61)-2-6166 1244

Jens mobil: 0410 414 859

Mette mobil: 0403 798 036

Jacob mobil: 0435 080 778    

Mange kærlige hilsner

Maria, Casper, Jacob, Jens og Mette

P.S. På nogle af jer havde vi flere e-mail adresser; skriv lige til os, hvis vi skal slette en adresse, tak!

Familien Frandsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.jmfrandsen.dk